La ovare nu se poate face lifting!

Andreas Vythoulkas este medic specialist in infertilitate. Este omul care a crezut ca pot avea copii, pana cand chiar s-a intamplat asta. Este cel care mi-a dat curaj sa merg mai departe, cand nu mai vedeam luminita de la capatul tunelului. Si este cel caruia i se datoreaza, in buna masura, venirea Theei pe lume.

 

Sunteti specialist in infertilitate, asa ca, firesc, prima intrebare ar fi ce anume trebuie sa faca un cuplu atunci cand constata ca nu poate avea copii?

Cuplul respectiv ar trebui sa mearga la medicul specialist in infertilitate dupa un an in care incearca in mod constant sa obtina o sarcina pe cale naturala. Subliniez, la un medic specialist in infertilitate. E un aspect important, pentru ca altfel, se poate pierde timp. Iar timpul nu este in favoarea celor care nu pot avea copii.

Stiu din proprie experienta ca un astfel de diagnostic e greu de acceptat. Cand un cuplu primeste diagnosticul infertil, automat se gandeste ca va trebui sa treaca printr-o procedura de fertilizare in vitro. Tot din proprie experienta stiu insa ca acest lucru nu este valabil in cazul tuturor.

Da, infertilitatea este cel mai adesea asociata cu procedura FIV. Insa nu toata lumea ajunge aici. Sunt foarte, foarte multe cazuri ale caror probleme au fost rezolvate fara fertilizare in vitro, pentru ca nu era cazul de asa ceva. Insa, inainte de orice, acele cupluri au avut un diagnostic corect, apoi au urmat un tratament prescris de medicul specialist si, in multe dintre cazuri, situatia s-a rezolvat, in sensul in care a fost obtinuta o sarcina. Aceasta este telul nostru, sa obtinem o sarcina viabila, pe care pacienta sa o duca cu bine la capat.

Sunt si cupluri care au ajuns la medicul specialist in infertilitate prea tarziu, pentru care nu s-a mai putut face nimic?

Da, exista si astfel de cazuri, din pacate. Asa cum am spus, timpul nu este in nici un caz aliatulul cuplului care nu poate avea copii pe cale naturala, dar in special a partii feminine. De aceea este important sa stii unde sa mergi, cui sa te adresezi, pentru a obtine cele mai bune rezultate, in cel mai scurt timp.

Timpul nu este aliatul femeii si, cu toate acestea, femeile nasc la varste din ce in ce mai tarzii. Inca un lucru pe care il stiu din experienta personala…

Corect. Femeile pun inainte cariera, stabilitatea financiara si abia apoi copiii. Si asta este o greseala. In primul rand, copilul nu exclude o cariera, in mod normal. Asa ca lucrurile nu ar trebui gandite atat de separat. Apoi, materialul genetic al femeii se deterioreaza o data cu trecerea timpului si aici vorbim nu numai despre cantitate, ci si despre calitate. Este un proces normal, cauzat de varsta, dar e bine de stiut ca este, in acelasi timp, un proces ireversibil. Eu am o vorba: la ovare nu ai cum sa faci lifting! Asa ca femeile ar trebui sa se gandeasca la acest lucru si la faptul ca fertilitatea lor scade destul de abrupt dupa 35 de ani. O sarcina devine din ce in ce mai greu de obtinut dupa aceasta varsta. Nu imposibil, desigur, tu esti si dovada in acest sens, dar nu neaparat un bun exemplu. ­čÖé

Am inteles ce se intampla in cazul femeilor, insa pe barbati cum ii afecteaza timpul atunci cand vorbim despre fertilitate?

Sigur ca ii afecteaza si pe ei, insa nu in aceeasi masura ca pe femei. Materialul genetic al barbatilor este reinnoit o data la 3 luni. Pe ei ii afecteaza mai degraba stilul de viata, care de multe ori isi pune amprenta in mod nefavorabil asupra calitatii materialului genetic. La barbati exista de multe ori o alta problema: ei refuza sa isi faca analize, pentru ca li se pare ca nu pot fi ei cei cu problema in cuplu, iar lucrurile nu stau deloc asa. Ultimele studii arata ca 50% dintre cauzele pentru care un cuplu nu poate avea copii apartin femeilor, iar 50%, barbatilor. In plus, primele analizele pe care ar trebui sa le faca un barbat sunt simple si deloc invazive.

Ca sa rezumam: medicul specialist de infertilitate este cel care trebuie consultat atunci cand nu se poate obtine o sarcina pe cale naturala, diagnosticul corect este primul pas in stabilirea tratamentului pe care il are de urmat cuplul, iar femeile ar trebui sa nu mai puna cariera pe primul loc si sa se gandeasca sa faca copii mai devreme.

Da, toate aceastea sunt valabile si, practic, sunt cei mai importanti pasi pentru ca un cuplu, chiar daca primeste un diagnostic dificil, asa cum este cel de infertilitate, sa poata, totusi, obtine o sarcina.

Tags: Andreas Vythoulkas, doctor, infertilitate, sarcina, specialist

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares