Cum invingi raul de masina cu arme bune

Ne place sa calatorim cu masina. Lucrurile nu s-au schimbat cand a aparut Thea in viata noastra. Pe cand avea 4 luni si jumatate, am fugit cu ea pana in Grecia. Au urmat apoi deplasari cu masina la munte, la mare, la Cluj, Sibiu si Sighisoara. La 10 luni, a mers prima oara cu avionul. La 1 an si jumatate a avut primul episod de rau de masina. S-a speriat si ea, si eu si am crezut a acolo se vor opri calatoriile noastre.

Pentru ca, desi nu este ceva grav, raul de masina este neplacut. Si nu prea ai cum sa il combati cand copilul este atat de mic. Asa cum ne-a spus si doctorul, sunt destul de rare cazurile in care raul de miscare apare atat de devreme, mai degraba acest lucru se intampla dupa 3 ani. De aceea, unii parinti se mira si nu inteleg cum, asa, dintr-o data, deplasarile familiei devin sesiuni de ”dat la boboci”. ”Vai, dar pana acum n-a avut nimic! Si doar a mers de multe ori cu masina, chiar si  pe distante marisoare!” Pai da, pana acum n-a avut nimic pentru ca pana la aceasta varsta urechea lui interna si sistemul de echilibru nu prea se prindeau care-i treaba cu ”stau pe loc, dar tot ma misc”. Pe la 3 anisori, receptorii de echilibru (cei din urechea interna si cei vizuali) sunt suficient de  maturizati si transmit informatii catre creier. Numai ca acestea sunt contradictorii: unul sesizeaza miscarea, dar celalalt nu o vede. Derutat, organismul activeaza alti receptori, aflati in creier: cei ai centrului vomei. Si de-aici mai departe este clar ce se intampla, nu?! Ameteli, transpiratie rece, greata si in final voma. Exista solutii? Exista!

1,5 ani

Daca vi se intampla ca noua, adica sa fiti unul din cazurile rare la care raul de masina se declanseaza inainte de 3 ani, atunci e bine sa stiti ce am aplicat noi. Am incercat sa plecam la drumuri lungi preponderent la orele ei de somn, sa ii urmarim semnele de rau si daca e cazul sa ne oprim – doar asta le face bine celor cu rau de miscare, sa coboare din respectivul vehicul. Era nevoie de Thea sa nu plece la drum cu stomacul gol, dar nici indata dupa ce a mancat. In masina nu avem nici un fel de substante mirositoare. Si, extrem de important este felul in care se conduce: fara viraje bruste si cu cat mai putine frane posibil. Incepand de la 2 ani, la recomandarea pediatrei si numai la drumuri lungi, i-am administrat cu jumatate de ora un sirop special pentru raul de miscare, care, insa, din pacate, nu se gaseste la noi. La Thea a functionat pana acum. In cazul Theei, de vreo jumatate de an, episoadele de rau sunt mai rare sau, cel putin ne poate spune cand se moleseste si atunci stim ce avem de facut.

3-5 ani

La fel si pentru aceasta grupa de varsta, cand este vorba despre drumuri lungi, incercati sa plecati atunci cand este ora de somn a copilului, pentru ca efectele raului de miscare sa fie cat mai mici. Avand ochisorii inchisi, receptorii vizuali nu vor mai participa la ”razboiul informational”, iar ”vigilenta” lor va fi si ea adormita. Astfel, creierul nu va mai primi nici el comanda ”Start voma!”. Acum poti sa ii spui ca priveasca inainte, la drum, nu lateral, pentru ca in felul acesta se diminueaza destul de mult senzatia de rau.

Peste 5 ani

Sfaturile de mai sus sunt valabile si pentru copiii mai marisori. Pe langa acestea, este important sa nu il lasi pe micul pasager sa stea cu ochisorii intr-o carte sau te ecranul tabletei ori a telefonului. Tine-l de vorba, cantati, ascultati muzica, inventeaza jocuri sau pune-l sa numere toate masinile… negre – sa zicem – pe care le intalneste pe traseu. Dar asta privind inainte, nu pe geamul lateral. Daca il stii ca-i rau de raul de masina, tine pe-aproape cateva rondele de ghimbir proaspat, biscuiti cu ghimbir sau un produs homeopat. Dar si niste pungi de hartie. Explica-i ca ii face bine sa inspire si expire adanc. Concentrat asupra respiratiei, va pacali starea de rau. Si – repet – daca lucrurile nu evolueaza spre bine, opreste si iesi cu el la aer.

Aveti grija, raul de miscare se poate manifesta si atunci cand copilul calatoreste cu trenul sau vaporul, cand se da in leagan sau in carusel!

 

Tags: rau de masina, rau de miscare, sirop, solutii, somn

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares