Cand e bine sa il dai la gradi?

Ne pregatim sa o dam pe Thea la gradinita. Are deja 3 ani, sunt cateva semne ca ar fi pregatita. Daca insa m-ar intreba cineva cand e varsta potrivita pentru asta, marturisesc foarte sincer ca as spune niciodata. Da, fac parte din acea categorie de mame careia ii vine foarte greu sa isi imagineze ca se desparte de copil si il trimite in lume, adica la gradinita.

Mie mi se pare ca si daca pentru copil mersul la gradinita ar putea sa nu constituie niciun fel de problema si sa se adapteze din chiar prima zi, pentru noi este un moment de mare cotitura. Emotional vorbind. Asa incat este posibil ca cel mic sa se distreze pe cinste alaturi de alti pici de seama lui, dar este imposibil ca mama sa nu stea cu inima stransa de grija puiului care zburataceste in afara cuibului. Bine-bine, ne facem curaj si il inscriem la gradi. Dar care este varsta potrivita, totusi?

Pediatri sunt de parere ca ideal este la varsta de 3 ani. Si au argumente solide. Primul ar fi acela ca la aceasta varsta micutul are deja administrate toate vaccinurile obligatorii, este imunizat impotriva unor boli periculoase precum hepatita B, tuberculoza, poliomielita, tusea convulsiva, difteria, tetanosul etc si viata in colectivitate nu-i poate pricinui neajunsuri din punct de vedere al sanatatii. Sau, cel putin, asa ar trebui sa fie… Un alt argument este acela ca la 3 anisori un copil are un program de alimentatie conturat si, teoretic, ar trebui sa stie si sa manance singur. De asemenea, poate raspunde solicitarilor adultilor, se poate imbraca si dezbraca fara ajutor si stie sa ceara la olita. Pe langa toate acestea, la varsta de 3 ani stie sa se joace si incepe sa-si doreasca, in acest scop, prietenia altor copii. Este pregatit, asadar, sa socializeze.

Exceptand cazurile rarissime in care copiii se integreaza rapid in colectivitate, restul – as indrazni sa spun chiar majoritatea – nu privesc ”cu ochi buni” aceasta separare temporara de familie. Iar manifestarile sunt pe masura, in functie de personalitatea fiecaruia. Ceva tot au in comun: plansul sfasietor de la usa gradinitei, atunci cand trebuie sa se desparta de mami sau tati, urmat de scena in care, precum un ursulet koala agatat de copac, refuza sa lase parintele sa plece. Cel mai probabil vom trece prin asta si mi se pare un moment teribil de greu.

Ce se intampla dupa ce micutul se lasa convins sa intre in clasa si se incearca antrenarea lui in activitati? Cum spuneam, depinde de personalitate. Unii se manifesta printr-o agresivitate excesiva – ceea ce tradeaza o neliniste interioara – , iar altii sunt la polul opus, indiferenti si apatici. Ei bine, psihologii sustin ca aceste ”crize” sunt normale pentru momentul dificil prin care trece copilul, acela de adaptare. Si ca vor trece. In doua, trei sau poate chiar patru saptamani. Dar vor trece. Sper sa avem parte de cat mai putine momente grele. Si noi, dar mai ales ea. Deocamdata, inca nu am ales gradinita, dar promit sa va tin la curent despre mersul lucrurilor.

Tags: colectivitate, gradinita, socializare, trei ani

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares