E febra bau-bau?

Afara ar fi trebuit sa fie primavara si e ger. Ne mira asta, asa cum ne-a mirat si faptul ca pe 1 ianuarie erau 13 grade. Consecinte sunt atunci cand vremea decide sa nu respecte anotimpurile, drept dovada ca anul acesta avem una dintre cele mai pacatoase epsidemii de gripa. In acest context, febra la copii este un fenomen destul de des intalnit zilele acestea, asa ca am decis sa vorbesc cateva lucruri cu doctor Alexandru Ulmeanu, medic pediatru, pe care il gasiti la clinica Medsana.

Febra este adesea motiv de panica. Si totusi, cand e cazul sa ne panicam cu adevarat?

Febra reprezinta un raspuns fiziologic al organismului in anumite situatii particulare, cel mai frecvent in cadrul unei infectii. Nu as spune neaparat ca trebuie sa ne panicam, dar ar trebui sa consultam pediatrul sau medicul de familie daca:

  • copilul are varsta sub 3 luni
  • copilul are varsta intre 3 si 6 luni si are o temperatura mai mare de 39 de grade Celsius
  • febra persista de mai mult de 3 zile
  • copilul este cu stare generala modificata (zace sau este foarte agitat, refuza lichidele)
  • febra este inalta (39,5-40 grade Celsius), este persistenta si raspunde greu la tratamentul antitermic
  • apar modificari de respiratie (respira foarte greu, copilul geme si respira foarte repede)
  • apare o eruptie pe corp
  • copilul are convulsii

 Cand este bine sa lasam febra ”sa lucreze”? Ii face bine copilului? Isi creeaza organismul imunitate in acest fel?

La cresteri moderate ale temperaturii s-a constatat ca este inhibata inmultirea virusurilor si a bacteriilor, iar imunitatea organismului este stimulata. Deci, teoretic, putem considera ca febra moderata are efecte pozitive asupra organismului. Se pare insa ca la valori inalte ale temperaturii corpului, de  39,5-40 de grade Celsius, aceste efecte sunt inversate. Recomandarile actuale ne permit sa lasam un copil cu febra moderata pana in 38,5 grade Celsius fara tratament antitermic daca acesta se simte bine si nu are alte boli cronice asociate. Trebuie insa sa incercam sa il lasam cat mai lejer imbracat pentru a ajuta organismul sa isi regleze singur temperatura.

 Cum trebuie abordata febra, in functie de varsta? Intr-un fel este periculoasa pentru un bebelus de cateva luni si in alt fel pentru un copil de 5 ani.

Dupa cum am spus, nou nascutul si sugarul sub 3 luni cu febra masurata intrarectal peste 38 de grade Celsius trebuie evaluat de medic. La fel si sugarul intre 3-6 luni cu febra peste 39 de grade Celsius. Nu pentru ca febra este mai periculoasa, ci pentru ca exista un risc mai mare de a exista o infectie severa. In rest, tratamentul febrei ramane acelasi indiferent de varsta, sigur, cu mentiunea ca ramane intotdeauna ideea ca un copil sub 5 ani are un risc mai mare de a face infectii mai severe si de aceea ne vom orienta dupa semnele de alarma mentionate mai sus.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni al caror simptom este febra?

Febra reprezinta un simptom ce a apare foarte frecvent in perioada primei copilarii si poate semnaliza multiple boli, daca vorbim pur teoretic. Cel mai frecvent, insa, febra apare la copii in cadrul infectiilor virale simple de tip Rinofaringita acuta, Faringita acuta (rosul in gat sau raceala simpla). Nu trebuie sa uitam insa bolile mai severe ce necesita evaluare si tratament de catre medic: pneumonia, otita medie, enterocolita si infectia urinara. In rest, sigur, lista poate fi foarte lunga. Medicul pediatru, in cadrul consultului, va merge mai departe cu investigatiile.

Vreau sa mentionez ca nu exista foarte multe dovezi stiintifice ce leaga aparitia febrei de eruptia dentara si de aceea orice temperatura peste 38,5 grade Celsius nu trebuie pusa pe seama aparitiei dintilor, ci ar trebui evaluata de medic daca este persistenta.

 Care este cea mai corecta modalitate de masurare a temperaturii? De la ce varsta se poate masura axilar?

Exista in acest moment pe piata multiple dispozitive pentru masurat temperatura. Metoda cea mai precisa de evaluare ramane masuratoarea intrarectala. Ea se recomanda a se efectua pana la varsta de 3-4 ani. Masuratoarea axilara poate fi si ea eficienta dupa aceasta varsta, insa necesita colaborare din partea copilului. Termometrul trebuie mentinut 3-4 minute. Masuratoarea intrauriculara poate avea anumite limite in cazul in care, de exemplu, copilul are dop de ceara sau conductul este anatomic mai sinuos. Masurarea temperaturii la nivelul fruntii este cea mai putin precisa metoda. Febra trebuie confirmata intrarectal.

Temperatura normala a corpului variaza de la copil la copil. Este considerata febra temperatura de 38 de grade Celsius sau peste, masurata intrarectal. Intre 37.7-37.9 grade Celsius putem spune ca este subfebra si trebuie sa urmarim evolutia. O temperatura axilara peste 37,5 grade Celsius trebuie confirmata rectal sau urmarita.

 Este permis sa scoatem copilul afara cand are febra? 

Copilul cu febra nu trebuie sa iasa afara. In primul rand pentru ca este posibil sa fie contagios si poate transmite boala. De obicei, infectiile virale se transmit cel mai bine in primele doua zile de boala. In al doilea rand, infectiile virale pot scadea imunitatea organismului, acesta se poate suprainfecta mai usor, iar din mediul inconjurator (ex. suprafete atinse) sau de la alte persoane putem contracta o bacterie. In al treilea rand, convulsiile reprezinta una din complicatiile febrei la anumiti pacienti si nu ne-am dori ca acestea sa se intample la magazin sau la locul de joaca unde copilul poate suferi si un traumatism. Din punctul meu de vedere copilul trebuie sa aiba 24 ore fara febra si fara tratament antitermic pentru a iesi afara.

 Ce sunt convulsiile febrile si care sunt primele masuri pe care trebuie sa le luam intr-un astfel de caz?

Convulsiile febrile se pot asocia bolilor febrile la anumiti pacienti, cu predispozitie genetica, de obicei sub varsta de 6 ani. Ele apar cel mai frecvent in prima zi de boala si sunt miscari necontrolate de maini si picioare, copilul fiind de obicei inconstient. Din pacate nu s-a demonstrat ca administrarea rapida si eficienta de antitermice duce la prevenirea aparitiei acestora. Daca apar convulsiile, copilul trebuie pus pe o parte, trebuie chemata ambulanta si mers de urgenta la spital. De obicei copii predispusi pot repeta crizele si de aceea parintii primesc de la medicul neurolog recomandare de administrare de Diazepam intrarectal in caz de criza.

Dr. ALEXANDRU ULMEANU, medic primar pediatrie, Centrul Medical Medsana

https://www.medsana.ro/echipa-de-medici/ulmeanu-alexandru

Tags: convulsii febrile, epidemie, febra, pediatru, raceala

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares