La doctor cu cele mai frecvente mituri

Cred ca parcul este locul unde ai parte de cele mai multe sfaturi privitoare la copiii tai. De cele mai multe ori, necerute. De aici, si cele mai multe mituri legate despre ce sa faci intr-o anumita situatie medicala. Ne spune dr. Alexandru Ulmeanu ce e adevarat si ce este fals!

 

Nu scot copilul afara daca este frig.

FALS. Desi frigul poate duce la o usoara scaderea a imunitatii organismului atunci cand este in exces, el nu reprezinta interdictie de iesit afara. Evident ca daca acesta devine un stres pentru organism nu este bine: evitam sa iesim totusi cand e ger, viscol, ceata densa.

Daca nu are caciulita pe cap il trage curentul.

FALS. Nu s-a demonstrat ca cei care poarta caciulita racesc mai putin, deci cred ca ea devine o optiune personala a familiei. Curentii de aer atunci cand sunt permanenti si in exces pot deveni un stres pentru organism. Sunt de parere ca ar trebui sa punem caciula atunci cand este frig, de obicei afara.

Nu are voie sa fie imbaiat dupa vaccin.

FALS. Nu exista o contraindicatie scrisa ca nu avem voie sa facem baie copilului dupa vaccin. Ideea porneste, cred, de la posibilele reactii adverse postvaccinale ce isi pot face deja aparitia seara, inainte sau in timpul baitei. Personal recomand un dus rapid, nu baie lunga cu ratuste.

In primul an de viata copilul trebuie cantarit o data pe luna.

PARTIAL ADEVARAT. Este important sa cantarim saptamanal copilul in primele 3 luni. Ulterior lunar pana la varsta de 6 luni. Dupa varsta de 6 luni putem cantari la doua luni, pana la implinirea varstei de un an. Sporul ponderal adecvat reprezinta un indicator al sanatatii sugarului, deci cred ca evaluarea acestuia e importanta,

Daca nu a inceput sa mearga la varsta de un an inseamna ca are probleme.

PARTIAL ADEVARAT. De obicei copilul merge sustinut la acesta varsta. Nu spun ca e obligatoriu sa aiba probleme,  cred insa ca trebuie evaluat de medicul pediatru care sa cuantifice si celelate achizitii motorii si eventual sa indrume copilul catre un medic neurolog pediatru daca considera ca este cazul. Obligatoriu mergem la neurolog daca copilul nu merge la 1 an si 6 luni.

 

Dr. ALEXANDRU ULMEANU, medic primar pediatrie, Centrul Medical Medsana

https://www.medsana.ro/echipa-de-medici/ulmeanu-alexandru

 

 

Tags: caciula, curent, doctor, frig, mit, vaccin

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares