Pro sau contra prieteni blanosi

Cu 12 ani in urma, Lexia a intrat in viata noastra si ne-a inveselit, ne-a provocat si ne-a scos ceva peri albi. Dar ne-a si oferit multa bucurie. Lexia este un fox-terrier simpatic si foarte incapatanat cu care Thea a facut cunostinta de mica. De altfel, unul dintre primele cuvinte spuse de Thea a fost „Ham”. Lexia nu sta la noi, ci la mama mea, asa ca Thea isi doreste uneori mai mult compania ei. Nu mai departe de zilele trecute mi-a spus ca vrea si ea un catel numai al ei. Sau o pisica. Sa se joace cu ele de dimineata pana seara. Sigur ca exista un moment potrivit in viata fiecarei familii pentru a avea un animal. Dupa cum, exista posibilitatea ca o familie sa nu isi doreasca asa ceva niciodata. oricum ar fi, haideti sa vedem care sunt argumentele pro si contra unui blanos intr-o familie.

Argumente PRO:

  • Animalele se comporta natural şi neutru fata de oameni. Ele oglindesc comportamentul nostru, nu judeca şi nu calculeaza beneficii. Iau si daruiesc fara sa puna conditii.
  • Copiii, prin interacţiunea lor cu animalele, pot învăţa cum să aibă relaţii pline de prietenie, cum se construieşte încrederea, ce este responsabilitatea, compasiunea, precum şi experienţa directă a acţiunilor şi a trăirilor.
  • Plimbarea zilnică alături de amicul blănos presupune mai multă mişcare şi pentru micut, ceea ce înseamnă că va fi şi mai sănătos şi nici nu va mai sta toată ziua la desene sau calculator.
  • În jurul vârstei de 4 ani, preşcolarul începe să înţeleagă empatia (ce simte celălalt), este conştient de importanţa transmiterii unei emoţii şi realizează consecinţa ei. Iar în compania unui prieten necuvântător, va înţelege foarte bine toate aceste lucruri.

 Argumente CONTRA:

  • Poate vrea un animăluţ doar dintr-un moft. Până şi copiii sunt supuşi tendinţelor modei, fiind – în unele privinţe – mult mai influenţabili decât adulţii. După cum ştii deja, puiul tău vrea să aibă şi el ceea ce alţii au. Jucării, haine şi – de ce nu? – animale de casă.
  • Câinii, pisicile, păsările comune sau hamsterii trăiesc mult mai puţin decât oamenii. Inevitabil, mai devreme sau mai târziu, cu toate îngrijirile voastre atente, vor muri. Cu cât se va petrece mai târziu, cu atât va fi mai uşor de explicat, copilul fiind mai mare, dar şi mai dureros şi mai greu de depăşit.
  • E posibil ca cel mic să înceapă să chinuie animalul. În acest caz, va trebui să supraveghezi joaca celor doi până te convingi că totul a intrat pe un făgaş normal.
  • E posibil ca spaţiul de care dispui să nu fie suficient sau să nu corespundă cu nevoile unui animăluţ. În acest caz, mai bine îţi convingi copilul să renunţe la idee.
  • Micuţul poate fi alergic la noul său prieten, iar prezenţa acestuia îi va face mai mult rău decât bine.

 

 

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *