Alergiile la copii

Aud foarte des in jur despre copii cu alergii alimentare sau de alt fel. Care sunt cele mai frecvente si ce trebuie sa faca un parinte cu un copil alergic puteti sa aflati din interviul realizat cu prof. dr. Diana Deleanu.

Care sunt cele mai comune alergii in randul copiilor si sunt cel mai frecvent intalnite si care sunt cauzele lor?

Cea mai frecventa boala alergica ramane rinita alergica (la copilul peste 5 ani, adolescent, adult). Cauzele conditionate de expunerea la alergeni ale rinitelor alergice sunt: polenul, praful de casa, mucegaiurile, alergenii de animale (din locuințe), gandacii de bucatarie. In schimb, la sugar si la copilul mic, cele mai frecvente forme de alergie sunt dermatita atopica (incepe in jurul varstei de 3 luni) si alergia alimentara. Cauzele alergice ale dermatitei atopice sunt partial cunoscute (praful de casa, alimente etc). Alimentele care produc alergie alimentara sunt in primul rand proteinele din laptele de vaca, oul (albusul), cerealele, soia, arahidele, nucile de copac, crustaceele si alte fructe de mare, pestele etc.

Istoricul familial influenteaza cazurile de alergii la copii?

Bolile alergice au o baza genetica demonstrata clar, dar exista peste 50 de gene implicate in inducerea unei alergii. Astfel ca, daca in familie nu exista un bolnav alergic, riscul unui copil sa fie alergic este de aproximativ 15%, in timp ce daca exista un parinte alergic, acest risc se dubleaza, iar daca ambii parinti sunt alergici, riscul creste la 80%. Fiind implicate asa multe gene in alergie, se intelege ca exista si un important efect pe care il are mediul asupra expresarii genelor, efecte studiate azi de epigenetica.

Cum isi da parintele seama ca micutul este alergic? Simptomele pot fi confundate si cu cele ale altor afectiuni?

Simptomele de alergie sunt in funcție de afectiune: dermatita atopica prezinta leziuni cutanate relativ specifice cu o localizare tipica. Copilul are pielea uscata, iritata, rosie, se scarpina si are leziuni de la grataj. Alergia alimentara se manifesta cu lipsa cresterii in greutate, crampe, varsaturi, diaree sau constipatie, balonare, urticarie etc. Rinitele se manifesta cu stranut, rinoree, nas infundat, uneori si cu tuse. Astmul bronșic are ca si simptome dificultati de respiratie, respiratie zgomotoasa, tuse. Frecvent, copiii alergici au asa zisele ”raceli” frecvente (eronat diagnosticate) si care de fapt sunt manifestari de alergie.

La ce trebuie sa fie atent parintele in gestionarea alergiei copilului?

Cand exista suspiciuni de simptome posibil alergice, cand exista in familie alergici, parintele trebuie sa duca copilul pentru un consult alergologic, care trebuie sa includa evaluarea IgE specifice. In functie de situatia clinica se iau masurile terapeutice: de la evitare, la tratamente specifice.

Alergiile odata instalate sunt permanente sau putem spera ca, in timp, ele dispar?

Ca principiu, alergiile instalate raman permanent (bolile alergice precum rinita, astmul sunt boli cronice, deoarece copilul se naste cu un raspuns imun modificat si care persista). Totusi, exista si lucruri bune: unele dintre alergii se pot ameliora sau dispar odata cu trecerea anilor: la majoritatea copiilor (80%) dermatita se vindeca. Alergia la laptele de vaca dispare pe la varsta de 3 ani, la majoritatea copiilor. La fel se intampla cu alergia la ou, dar mai lent si in proportie mai redusa. Sunt unele alergii care raman pe viața, ca de exemplu alergia la arahide, la nuci de copac si la crustacee.

Prof. dr. Diana Deleanu, medic primar alergologie si imunologie clinica, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie ”Prof. Dr. O. Fodor”, Cluj-Napoca

Tags: alergii, dertmatita, rinita

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares