Sunt complicati primii pasi?

Stiu ca atunci cand Thea se pregatea sa mearga ama vut o gramada de intrebari despre cum e bine sa calce, despre ce incaltari sunt potrivite pentru un micut care face primii pasi. Daca aveti si voi nelamuriri, sper sa le clarificam pe o parte dintre ele in interviul de mai jos.

Ce fel de incaltaminte este recomandata o data ce micutii incep sa mearga? Ce caracteristici trebuie sa aiba aceasta pentru a fi cea potrivita, asa incat sa nu dauneze mersului?
Primii pasi ai copilului reprezinta un moment foarte important pentru parinti. Acum, cand copilul merge, a venit momentul sa te gandesti la prima incaltaminte a acestuia. Copilul invata sa mearga sprijinit pe degetele aflate in flexie plantara, prin urmare, nu este necesara sustinerea boltei plantare. Acasa, cel mai bine este sa fie lasat descult, favorizand astfel dezvoltarea naturala a piciorului si implicit a mersului. Cu toate acestea, uneori, este nevoie sa protejam picioarele copilului prin intermediul incaltamintei. Cea recomandata pentru primii pasi ai micutului trebuie sa fie in primul rand usoara si flexibila, pentru a sustine miscarea naturala a piciorului. De preferat este sa fie confectionata din materiale de calitate, recomandabil din piele, pentru a permite piciorului sa respire. Incaltamintea trebuie sa aiba talpa de cauciuc, pentru a preveni alunecarea.

Imediat ce copilul incepe sa faca pasi si sa mearga in picioare, ce anume trebuie parintele sa urmareasca in felul in care acesta calca pentru a se asigura ca totul este in regula din acest punct de vedere?
Dupa ce mersul copilului devine stabil, parintii trebuie sa observe cu atentie si sa depisteze eventualele anomalii. Pana atunci, nu exista nicun motiv de ingrijorare daca mersul se face pe varfuri, cu degetele in flexie plantara sau cu miscarea asimetrica a membrelor inferioare.

Care sunt posibilele defecte de mers care pot sa apara?
Defectele de mers nu se pot depista decat dupa stabilizarea mersului. Sa nu uitam ca exista defecte de mers datorate unor afecțiuni ortopedice preexistente primilor pasi. Pentru acestea, tratamentul trebuie început cu mult înainte de inceperea mersului. (De exemplu metatarsus varus, metatarsus adductus, talus valgus etc). De asemenea, pot exista probleme tranzitorii ale mersului cum ar fi: mersul pe varfuri, mersul cu picioarele orientate spre interior sau spre exterior (in cazul modificarilor de torsiune a axului membrului inferior). Acestea se corecteaza de cele mai multe ori natural, odata cu cresterea, cazurile care necesita corectii ortopedice fiind rare.

Daca parintele observa ceva in neregula, ce trebuie sa faca? Sunt defecte care pot fi corectate prin masuri ce sunt laindemana parintelui (care sunt acestea)? Pentru ce tip de defecte este obligatorie prezentarea la medicul specialist?
Dupa stabilizarea mersului, pentru orice modificare survenita, parintii au obligatia de a se adresa medicului ortoped pediatru. Acesta va stabili daca tulburarea de mers este tranzitorie si se rezolva odată cu creșterea sau tulburarea de mers este permanenta si nu se poate corecta decat prin mijloace ortopedice, uneori chiar chirurgicale.

Dr. Marian Secheli, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica, Spitalul de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife

Tags: incaltaminte potrivita, mers corect, primii pasi

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares