5 lucruri pe care nu ti le spune nimeni inainte sa ai copii

M-am intalnit zilele trecute cu o mama de copil mic-mic, sa fi avut pana in 3 luni, care se plangea ca nu mai apuca sa faca absolut nimic si parea destul de uimita de ce i se intampla. Si, instantaneu, m-am gandit la doua lucruri: oare de ce i-o fi atat de greu cu un singur copil? (sigur ca am uitat ca si mie mi-a fost tot la fel de greu cand o aveam numai pe Thea!) si oare nu i-a spus nimeni cum va fi? Adevarul e ca nu, nu iti spune nimeni ce te asteapta, asa ca, atunci cand esti insarcinata si astepti minunea nu poti sa iti imaginezi decat lucrurile in roz. Sau bleu, dupa caz. Insa, daca stam drept si judecam tot drept nimeni nu iti spune ca:

  1. In primele luni, mai ales daca nu ai ajutor, nu mai poti sa faci dusuri mai lungi de 4-5 minute. Totul este pe repede inainte, nici nu iti mai aduci aminte ce miros are spuma de baie si nici timp sa visezi la ea nu mai ai. Daca apuci sa te dai cu crema de corp dupa imbaiere, considera-te fericita, tocmai ai avut parte de un lux!
  2. Mersul la baie pentru nevoile fiziologice devine si el un lux de cele mai multe ori, desi, asa cum am spus, e vorba despre nevoi, da? Cand sunt mici, iti e teama sa ii lasi singuri sa nu pateasca cine-stie-ce, cand se maresc si incep sa mearga de-a busilea, vin dupa tine. Cum ar veni, scapare nu exista decat daca ai cheie la usa de la baie. Caz in care mergatorul sta la usa si tipa pana iesi tu. Usor exasperata! (Am zis usor?!)
  3. Somnul este o reala problema. Nu, nu mai poti dormi cand vrei si mai ales nu mai ai cum sa dormi cat vrei. Mi se pare unul dintre cele mai dificile lucruri cu care trebuie sa te obisnuiesti atunci cand ai copil mic. Inca mai tin minte sentimentul cu care m-am trezit atunci cand Thea, dupa un an jumatate, a dormit primele 8 ore legate intr-o noapte. Atata multumire, bucurie, liniste… dupa 8 ore de somn. Aceleasi pe care inainte de a avea copil evident ca nu le pretuiam cum se cuvine.
  4. Rabdarea este pusa la incercare. Cum, nu esti o persoana rabdatoare? Pai ar fi bine sa te pui pe treaba, sa incepi sa lucrezi la asta din timp, pentru ca vei avea nevoie de o tona ca sa supravietuiesti. Tu cu tine in primul rand.
  5. Timpul cu totul nu mai este ce a fost. Cand nu vrei, trece prea repede, cand vrei sa treaca se misca precum melcul. Iar timpul tau… intr-o prima faza cel putin, nu mai exista. Asta sigur ca iti poti imagina. Stai sa vezi cum e cand imaginatia se transforma in realitate.

Ce este insa cu adevarat paradoxal in aceasta poveste e faptul ca, desi viata nu mai e cum era si nici nu va mai fi vreodata, cu exceptia momentelor in care mai visezi cu ochii deschisi, nici nu ai schimba ceva. Chiar asa, cu un dus facut la doua zile, cu parul nespalat, chiar si nedormita, tot cu copiii petreci cel mai fain timp. Despre faptul ca, din cand in cand, e nevoie de timp numai pentru tine si partenerul tau, revenim cu prima ocazie. Nici despre asta nu ti-a zis nimeni?

Tags: copil mic, rabdare, somn, timp

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DESPRE MINE

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.

La 5 zile dupa ce am implinit 40 de ani, am nascut-o pe Thea. Ea a fost cea care mi-a implinit viata. Despre implinire si drumul complicat spre fericire, te invit sa citesti aici.
Buna! Eu sunt Irina, mama la 40 de ani.
Shares